Opwaartse of Neerwaartse spiraal

De resultaten die we behalen in het leven komen voort uit ons gedrag. De kwaliteit en kwantiteit van onze actie wordt bepaald door wat we kunnen ofwel ons potentieel.

De hoeveelheid van het potentieel dat we gebruiken komt voor uit onze overtuigingen, de hoeveelheid zekerheid die we verbinden aan een idee, wat we wel of niet geloven.

Het resultaat dat we behalen versterkt altijd de overtuiging. Met als gevolg dat we in een spiraal terechtkomen . Die spiraal kan afhankelijk van de overtuiging opwaarts of neerwaarts gaan. Bij zelfsabotage is die neerwaarts.

Zelfsabotage komt veel vaker voor dan we denken.

 

Ik heb mezelf keer op keer gesaboteerd op meerdere gebieden bv gezondheid, religie, bedrijf, constant situaties gehad waar ik mezelf gesaboteerd heb.

Hoe kan het nou waarom we dit doen?

1 van de dingen die het meest voorkomt, is het idee van perfectionisme, dat je wilt dat alles goed is, het iedere keer uitstellen omdat het nog niet goed genoeg is.

Een hoge standaard stellen is niet erg, maar als je je idee daardoor iedere keer uitstelt is dat niet goed.

Vaak ga je jezelf vergelijken met een ander en blijf je corrigeren en corrigeren en start je uiteindelijk nooit. Of je hoort ook vaak dat mensen zeggen: maar ik heb nog niet zoveel ervaring, maar als je niet start zul je nooit ervaring opbouwen.  

Een succesvolle ondernemer lanceert iets wat nog niet af of klaar is en vanuit het lanceren verbeteren ze het product en dat noemen ze innovatie. 

Steve Jobs lanceerde eerst Iphone 1 en is niet met IPhone 13 gestart en door de jaren heen heeft hij de Iphone iedere keer verbeterd. Iedere keer een andere Iphone op de markt gebracht. Als hij nu terug kijkt naar de IPhone 1 is dat een wereld van verschil met de Iphone 13 maar kijkt hij naar de Iphone 12 dan is dat heel klein.

Dus perfectionisme is ook 1 van de dingen die waardoor je jezelf saboteert.

Verder is een negatieve houding in wat je wilt gaan doen,  jezelf ontmoedigen, jezelf eruit praten of uitstellen ook dingen die leiden naar zelfsabotage.

 

Opdracht:

Hoe vaak heb jij jezelf gesaboteerd?

Benoem exact in wat je jezelf hebt gesaboteerd?

Waarom heb je dat gedaan?

Wat zou je kunnen doen om dit te voorkomen?

 

Doorbraken

We kunnen spreken van een doorbraak als we slagen in de bewustwording en verwijdering van een beperkende overtuiging en het niveau van zekerheid dat we in de loop der jaren daaraan gekoppeld hebben.

Het gevoel van zekerheid dat gekoppeld is aan die beperkende overtuiging verdwijnt dan ook. Daar houdt het niet op, we gaan verder met een reeks bekrachtigende overtuigingen te kiezen die de plek innemen van de oude beperkende overtuiging. 

 

Oefening

De 5 seconde regel.

Probeer bij iedere keer als je neigt naar zelfsabotage de 5 seconde regel toe te passen.

De  5 seconde regel is dat je van 5 naar 0 telt en als je bij 0 bent hetgeen uitvoert  wat je eigenlijk wilde uitstellen, Doe dit een week lang en schrijf op wat het resultaat was bij iedere keer dat je de 5 seconde regel toepaste.

Het is namelijk bewezen dat als je dit doet je je wilskracht, die vooraan in je brein zit stimuleert. De kracht van in 5 seconde beslissing nemen is enorm. Je zult zien dat gelukkig, gezond en succesvol zijn veel simpeler is dan je denkt. Iedereen wilt gelukkig, succesvol en gezond zijn maar je ertoe zetten om het daadwerkelijk te worden is soms heel moeilijk.

 

Verder hebben jullie vorige week je doelen opgeschreven, werk deze verder uit. 

Voor de ladies die er niet waren dit was de opdracht:

Wat zijn je doelen? 

Waar sta ik nu?

Waar wil ik binnen 3 maanden staan? (je kan hiervoor de SMART gebruiken)

Wat zijn mijn hulpbronnen?

Wat zijn mijn hindernissen?

En tot slot wil ik graag dat jullie de volgende vraag beantwoorden:

Wat zou jij willen dat mensen over jou zouden zeggen op jouw begrafenis?

Deze vraag zullen we bij de volgende meeting uitgebreid gaan bespreken en uitwerken.

 

Veel succes en plezier met de les en ik zie de opdrachten graag tegemoet.

Mocht je na aanleiding van bovenstaande vragen hebben of überhaupt over iets waar je tegenaan loopt schroom niet om te bellen, appen of mailen.

 

Warme groetjes,

Team Powervrouwen

Vragen

7 + 9 =

Aanmelden

Nieuw veld

15 + 6 =